Phoenix website: te duur of je geld meer dan waard?

Phoenix website: te duur of je geld meer dan waard?

Wanneer je je oriënteert op een Phoenix website kan ik mij best voorstellen dat je nog wat twijfels hebt of een Phoenix website de investering waard is. Je ziet de gratis trainingen van de IMU en al snel merk je dat alle materie heel makkelijk toepasbaar is met de website software van Phoenix.

Na de volle bak aan positiviteit en energie van Tonny Loorbach en Martijn van Tongeren (van het bedrijf IMU) kan je er haast niet omheen dat de software de ideale oplossing voor elke ondernemer.

De vraag is alleen of een Phoenix site je geld waard of niet. Ik heb zelf recent Phoenix aangeschaft, en ik vertel je graag over mijn ervaring met de software in deze review.

Allereerst even kort over mijzelf

Even voorstellen. Mijn naam is Michiel. 28 jaar jong, en ik heb bij verschillende grote bedrijven aan de content marketing knoppen mogen draaien. Daarnaast ben ik freelancer geweest in het bouwen van wordpress websites en webteksten schrijven. En, jawel, ik ben muzikant! (keihard werken hoor, zo’n bandje 😉 )

Genoeg over mezelf. Let’s get into this!

Wat is een Phoenix website?

Een Phoenix website is een website die speciaal is gemaakt voor ondernemers. Gemak en resultaat uit online marketing zijn de belangrijkste uitgangspunten. Je kunt met Phoenix dus makkelijk je eigen website maken, zo claimen de mannen van IMU.

In deze review:

 1. Wat gebeurt er na je aankoop?
 2. Hoe ziet de website builder eruit?
  1. Build mode
  2. Content editting mode
 3. Hoe ziet de blog functie eruit?
  1. WordPress
  2. Yoast SEO
 4. Content kanon
 5. E-mail marketing koppelingen
 6. Attention grabbers
 7. Countdowns
 8. Customizen
  1. WordPress plugins
 9. Extensies
 10. Google Analytics & Facebook pixel
 11. Andere codes die in de kunnen
 12. Support
 13. Conclusie!
  1. Nadelen
  2. Voordelen
  3. Phoenix site: je geld waard?

1. Wat gebeurt er na je aankoop?

Nadat ik heb besteld verschijnt er een scherm met een video waarbij Tonny Loorbach (eigenaar IMU) mij feliciteert met mijn bestelling. En, verassing! De upsell komt nog even voorbij. Als je de IMU kent, dan weet je dat ze jou 100% transparant laten zien hoe ze hun eigen marketing technieken toepassen. Dus ook hier; na je aankoop van Phoenix kun je jouw website volledig laten maken en inrichten door een dochteronderneming van IMU. Een mooie upsell, maar voor mij minder relevant. Ik weet natuurlijk zelf hoe ik mijn website kan inrichten! 😉

Registratiemail

Binnen een paar minuten ontving ik deze mail:

Phoenix website review bevestigingsmail

Mijn website is klaar voor gebruik. Vervolgens kan ik inloggen op mijn website. Deze staat nog op inbeelden.nu. Vanaf daar kan ik alles inrichten zoals ik dat wil.

2. Hoe ziet de website builder eruit?

Wanneer ik ben ingelogd in Phoenix, zie ik gelijk een soort vooropgezet navigatie menu van mijn website, en nog een aantal andere opties. Wat gelijk opvalt is dat het content management systeem (CMS) in het Engels is. Zo ziet de achterkant van jouw website eruit:

Phoenix website review cms overview

Zoals elk CMS, kan het in het begin wat overweldigend aanvoelen. Je moet er even wegwijs in worden, voordat je alles begrijpt. Gun jezelf hier een aantal dagen voor, mocht je nog niet ervaren zijn in het bouwen van websites.

Het grote voordeel is dat je in principe niet zoveel kapot kan maken. Alle opties waar je niets aan hebt zijn afgeschermd. Dit maakt het gebruik overzichtelijk en prettig.

Als ik een beetje heb gefrut in het systeem, kom ik erachter hoe makkelijk alles werkt. Ik kan makkelijk mijn eigen pagina’s stylen, zoals ik ook had verwacht. Wanneer je hierboven bijvoorbeeld klikt op “Home” dan kan ik mijn homepage direct maken zoals ik dit graag wil. Pagina’s en koppen aanpassen ziet er als volgt uit:

Phoenix website review build mode

2.1 Build mode

In de website builder heb je 2 modussen. De “Build mode”, zoals je hierboven kan zien, en de “content editting” mode. Bij deze laatste kan ik mijn teksten aanpassen op de website. Alles gebeurt via inline editting, oftewel: je ziet direct hoe het eruit ziet. Fijn als je visueel ingesteld bent, zoals ik. Zie hieronder een screenshot van de Content editting mode.

2.2 Content editting mode

Zo ziet de content editting mode eruit in een Phoenix website. Je kunt makkelijk alle teksten aanpassen. Ook prettig: de mannen van IMU hebben mijn website alvast voorzien van wat tekst. Zo hoef ik niet alles zelf uit te vogelen, en weet ik wat ik waar neer kan zetten.

Phoenix website review edit mode

3. Hoe ziet de blog functie eruit?

De blog functie ziet er aan de achterkant als volgt uit:

Phoenix website review blog functie

3.1 WordPress

De blogfunctie is gebouwd op WordPress, en werkt dus ook hetzelfde. De styling is volledig door IMU gedaan, dus dat is fijn. Tenminste, dat vind ik! Dan hoef ik niet eindeloos te klooien met allerlei kleurtjes en lettertyps, uitlijning en andere prut. Zoals je merkt ben ik daar niet zo van. Doe mij maar gewoon een website die werkt, dan ben ik blij.

Minpuntje
Ik merkte tijdens het schrijven van deze blog dat de blog functie af en toe de connectie kwijt lijkt te zijn met het systeem. Ik kreeg een foutmelding toen ik ging publiceren. Uitkijken dus, als je al tekst hebt getypt in je blog in plaats van in een word documentje. Als je op “publish” drukt kan al je content weg zijn. Zoals voor mij gold: weg 2 uur werk! Natuurlijk ook een beetje mijn eigen risico.

3.2 Yoast SEO

Zelf ben ik er fan van de Yoast SEO plugin. Doordat de blogfunctie op wordpress is gebouwd, kun je deze handige tool gewoon gebruiken. Zo kun je jouw blogs en content altijd SEO proof maken.

De tool is al geïnstalleerd op Phoenix. Nice! Maar let op: staar je nooit blind op wat de tool je adviseert. Een goed leesbare tekst is zoveel belangrijker dan als je zoekwoord voorraan moet komen te staan. Blijf je verstand gebruiken: wat vindt mijn bezoeker het prettigst lezen? Google is watching you. Don’t play tricks on him ;-)!

4. Content kanon

Via een contentkanon kan je een soort begrippenlijst maken, waarbij bezoekers via allerlei termen op jouw website terecht komen. Aan de achterkant ziet het content kanon er zo uit:

Phoenix website review content kanonVia “create new Content Canon” kun je een nieuw content kanon aanmaken. Denk bijvoorbeeld aan een categorie “sport”. Dan kun je allerlei termen uit allerlei sporten uitleggen in je content kanon. Via Google kunnen bezoekers dan op je website terecht komen.

5. E-mail marketing koppelingen

De software biedt ook de mogelijkheid om e-mail marketing software te koppelen. Zo kun je makkelijk bepaalde e-mail flows instellen en op deze manier je klanten nog beter overtuigen. Hierbij heb je de keuze uit een aantal e-mail software pakketten:

Phoenix website review email provider

 • Mailchimp
 • Enomail
 • ActiveCampaign
 • Aweber
 • Autorespond
 • Drip

6. Attention grabbers

Bij een Phoenix website kun je ook gebruik maken van verschillende attention grabbers. Hierbij kun je bijvoorbeeld een pop up laten zien voor een gratis weggever die je hebt. Voor bezoekers is dit soms irritant, maar als website eigenaar is het super waardevol. Het vergt wel wat werk om je erin te verdiepen wat elke functie nu precies doet. Gewoon doen, en dan weet je het zo!

Phoenix website review attention grabbers

7. Countdowns

Phoenix biedt je de mogelijkheid om zogenaamde “countdowns” te doen voor toffe producten die je hebt. Dit werkt vaak enorm conversie verhogend, omdat je bezoekers een tijdsdruk voelen om een product bij je af te nemen.

“Ik krijg nu nog maar een paar minuten die korting.. Ik moet snel beslissen!”

8. Customizen

Veel in Phoenix valt te customizen. Zo kun je jouw eigen kleuren kiezen, je kunt webfonts wijzigen. Eigenlijk kun je de hele look & veel omzetten naar jouw smaak. Wel blijft de structuur, het “skelet” van je website overeind. Je hoeft niet te prutsen met uitlijning of allerlei zaken die dan weer niet goed staan. Dat is iets wat ik zelf erg prettig vind.

8.1 WordPress plugins

Je kunt ook WordPress plugins van derde partijen toevoegen, die in eerste instantie niet gebruikt worden door Phoenix. Kijk er wel mee uit. In Phoenix zag ik een Engelse melding dat wanneer een plugin de Phoenix website aantast, een team voor 120 euro per uur het probleem voor je moet oplossen. Dat kan best in de kosten lopen als je een foute plugin hebt.

Mijn advies: laat het lekker bij de plugins die Phoenix aanbeveelt, of win voordat je een plugin van een derde partij gebruikt advies in bij Phoenix.

9. Extensies

Gebruik je meer producten van de IMU, zoals Plug & Pay of Huddle? Dan kun je deze via de Extensies pagina toevoegen. Zie hier:

Phoenix website review extensies

10. Google analytics & Facebook pixel

Uiteraard is er ook een koppeling voor Google Analytics en de Facebook pixel. Zo kun je precies zien hoeveel bezoekers je website heeft en kun je Facebook gebruiken voor retargetting op bezoekers van je website. Zo kun je jouw website niet beschadigen door zelf in de website code te frutten.

Phoenix website review ga en fb pixel

11. Andere codes die in de kunnen

Verder kun je zelf ook nog andere codes toevoegen aan de bovenkant van je website, mochten deze 2 niet genoeg zijn. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Hotjar.

Phoenix website review head code

12. Support

Tijdens het bouwen van mijn website, kwam ik erachter dat ik een bepaalde pagina niet kon verwijderen. Ik had dus een vraag voor de supportafdeling van Phoenix. Dit kon gewoon via de chat aan de achterkant van Phoenix. Binnen 2 uurtjes had ik antwoord.

Phoenix website review support

13. Conclusie

Oke dan! It’s time to wrap up! Is Phoenix je geld waard, ja of nee?

13.1 Nadelen Phoenix

Allereerst een paar “nadelen”, of beter gezegd verbeterpuntjes aan Phoenix:

 • Achterin de website wordt Engels en Nederlands door elkaar gebruikt als taal. Voor de ondernemers voor wie Engels niet hun best sprekende taal is, kan dit soms lastig zijn. Het mooiste zou dat de standaard taal Nederlands is.
 • De blog functie had bij mij wat kuren, waardoor ik mijn hele geschreven content ineens kwijt was. Als je dit weet is het niet erg, dan kun je in Word werken. Maar het is wel fijn als dit goed werkt. (Update: sinds mijn website live staat heb ik hier geen last meer van gehad.)
 • Zoals elke website kost het tijd en moeite om alles goed neer te zetten. Gelukkig heeft IMU een community waarbij je alles kunt vragen en waar veel online marketing info beschikbaar is.
 • Af en toe zitten er bugs in het design, bijvoorbeeld in de uitlijning. Daar was ik minder blij mee. De support is wel snel beschikbaar en ook de programmeurs van Phoenix lossen je probleem snel op. Complexe problemen worden binnen een dag opgelost en op z’n langst binnen een paar dagen (dat is mijn ervaring). Het team houdt je perfect op de hoogte van de status van je vraag.
 • Soms zijn er problemen met caching. Wanneer je je website te vaak “saved”, dan pakt de websitebuilder je wijzigingen soms niet meer mee. Dan moet je de websitebuilder afsluiten en de cache legen. De cache legen kan makkelijk achterin de website en het werkt vrij makkelijk. Ik kan me voorstellen dat dit misschien wat technisch klinkt voor je. Als je hier vragen over hebt, stel het gerust in de comments! Dan help ik je verder.

13.2 Voordelen Phoenix

 • Phoenix werkt echt super makkelijk. Binnen 1 dag kun je je website online hebben
 • Alles wat de IMU je leert, kun je direct toepassen met Phoenix
 • De website is poepie snel en heeft een schone code. Iets wat ik als websitebouwer heel belangrijk vind
 • Het design is simpel en prachtig
 • Je kunt snel een hoge SEO waarde opbouwen met je site, mits je er ook veel tijd in steekt
 • Er is een goede support en je wordt snel geholpen
 • Geen geknooi met plugins, SSL certificaten, hosting, domeinnamen, uitlijning, design. Direct concentreren op wat echt belangrijk is; een website bouwen die klanten oplevert
 • Vooropgezette landingspagina’s met voorbeeldteksten
 • Ik kan nog wel even doorggaan. De algehele conclusie is eigenlijk dat de beloftes gewoon keihard worden waargemaakt.

13.3 Phoenix. Je geld waard?

Als ik kijk naar wat een ondernemer wil en wat hij nodig heeft, dan is Phoenix je geld absoluut waard.  Ja, het is best prijzig (vooral als startende ondernemer) en het is zeker een investering.  Maar je kan je eigen website designen, tot een volledig uitgekamde SEO strategie maken die echt klanten oplevert. En snel ook, want mijn blogs waren binnen 2 weken al goed vindbaar zonder enige domein autoriteit en backlinks. Heel bijzonder.

Kortgezegd is Phoenix echt iets voor de serieuze ondernemer. Het is niet iets voor de “wantrepreneurs” of de ondernemers die om de week iets anders leuk vinden. Het kost tijd en moeite om je website goed neer te zetten. Maar als hij staat, dan is het klanten binnenharken tot de oneindigheid via Google, en nooit meer los laten.

Phoenix aanschaffen

Interesse in Phoenix? Je kunt het 14 dagen gratis uitproberen. En ik ben natuurlijk benieuwd naar je reactie op dit artikel en jouw eventuele ervaring met Phoenix! Laat het vooral even weten. Als je vragen hebt dan kan ik deze voor je beantwoorden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down