Een eigen bedrijf starten, maar waarin? Bekijk deze stap voor stap gids

Een eigen bedrijf starten, maar waarin? Bekijk deze stap voor stap gids

Je wil je eigen bedrijf starten. Maar waarin? Als je deze vraag intikt op Google komt de eerste onzin al naar voren. “Schrijf een ondernemingsplan” of “Maak een liquiditeitsbegroting”. 

Als iets mij altijd enorm gedemotiveerd heeft, dan is het wel een ondernemingsplan schrijven. Als je dat ding af hebt is het alweer achterhaald en bij de eerste 3 regels was ik het al zat. Dus nee, dat is niet voor mij weggelegd. Ik wil doen. Ik wil gaan met die banaan. 

Toch is de vraag: “je eigen bedrijf starten, maar waarin?” er eentje waar ik letterlijk 3 jaar mee geworsteld heb. En dat is ook niet zo gek. In een wereld waarin alles mogelijk lijkt is het super ingewikkeld om een keuze te maken en je hieraan te houden.

In deze blog ga ik mijn 3 jaar ervaring met dit probleem aan je toelichten. Waarschijnlijk bevind je je nu op een punt dat je heel veel dingen leuk vindt en niet kan kiezen, of je vindt juist helemaal niks leuk en je hebt niets te kiezen.

Het maakt niet uit waar je staat. Aan het eind van deze blog ga je een stap verder zijn. 

Eigen bedrijf starten, maar waarin? 2 scenario’s

Zoals hierboven geschetst zijn er 2 scenario’s. 

  1. Je vindt teveel dingen leuk
  2. Je vindt niks leuk en hebt geen idee wat je wil

Scenario 1: ik vind teveel dingen leuk en kan niet kiezen

Mijn favoriet. Dit is namelijk waar ik minimaal 3 jaar mee geworsteld heb. En het was een zwaar proces. Want, wat ga ik kiezen? Ik heb zoveel interesses en ik zie zoveel gave dingen op social media. Hoe kan ik ooit kiezen wat ik leuk vind? 

Stap 1: noteer alles wat je in je hoofd hebt

De eerste stap is om uit je hoofd te komen. Noteer alle dingen die je leuk vindt. Ongefilterd. Noteer echt alles. Je vindt tenslotte 1000 dingen leuk. Dit helpt enorm, omdat je het tastbaar gaat maken en je komt er beter achter waarin je een bedrijf wil starten.

Stap 2: stel een top 3 samen

Deze gaat pijn doet. Je moet namelijk gaan kiezen. En kiezen gaat altijd gepaard met pijn. Als je namelijk kiest voor idee 1, zeg je nee tegen idee 2. En dat is precies wat jij moet gaan oefenen. 

Om je op weg te helpen heb ik hier een aantal vragen voor je die je kunnen helpen met kiezen: 

  • Wanneer was je zo intens met iets bezig dat je de tijd vergat? 
  • Wat gaf je een enorm gelukzalig gevoel vroeger als kind? 
  • Als je kijkt daat wat je hebt opgeschreven, waar heb je het meeste gevoel bij? 

Stap 3: bepaal goed waar je geld mee kunt verdienen

Als je een eigen bedrijf wil starten, maar je weet nog niet waarin, dan is een van de pijlers dat je er geld mee moet kunnen verdienen. Dit hoeven niet gelijk miljoenen euro’s te zijn. Een voorbeeld:

Zelf ben ik lid van de IMU community. Dit is een community met startende ondernemers. Ik kwam hier een voorbeeld case voor van een vrouw die heel goed was in breien. Ze had een eigen community gebouwd met The Huddle waarin ze vrouwen leerde breien. Met een maandelijks bedrag van 16,95 heeft ze meer dan 1250 enthousiaste breiers in haar community. 

1250 x 16,95 = ongeveer 21.000 euro gemiddelde omzet per maand uit de community.

In elke niche is geld te verdienen. Je moet alleen heel goed weten hoe je geld kunt verdienen met wat je leuk vindt. De mogelijkheden zijn echt eindeloos!

Stap 4: kies het idee met de meeste potentie

En dit is het begin. Als je kiest voor het idee met de meeste potentie, dan wordt het echt uitdagend voor jou. Je moet je namelijk houden aan het gekozen idee, en dit is het allermoeilijkste. Waarschijnlijk komen er namelijk nog talloze ideeën op je pad als je bezig bent met dit ene idee. Dat is niet erg. Zelf heb ik ook regelmatig gehad dat ik weer wat anders ging doen. Maar weet wel dat dit het proces vertraagd. 

Als je voor 2 bedrijven tegelijk gaat, kun je aan elk maar 50% tijd besteden. Ga je vol voor 1 bedrijf, dan kun je 100% aan 1 bedrijf besteden en gaat het dus ook sneller. 

Kies bewust!

Scenario 2: ik vind niks leuk, ik wil wel een eigen bedrijf starten maar weet niet waarin

Als je niks leuk vindt, dan kan het zijn dat je in een negatieve flow zit. Misschien vind je je huidige baan zo stom dat echt niets meer leuk lijkt. Ook op je werk kan het zijn dat je alleen maar taken doet waar je geen energie van krijgt.

En dat is niet bevorderlijk voor je mindset. Ik wil je graag uitleggen hoe toxisch dit is. Als je namelijk helemaal niets leuk vindt, kan je het creatieve gedeelte van je brein niet aanspreken. Je oordeelt namelijk direct over wat er in je opkomt. 

Zelf heb ik dit ook gehad. Ik wist heel goed wat ik niet leuk vond, maar helemaal niet meer wat ik wel leuk vond. 

Toen ik mijn zinnen verzette op vruchtbare gedachtes, veranderde alles. Maar wat zijn dat eigenlijk? Vruchtbare gedachtes? 

Stap 1: verleg je focus naar het positieve

“Makkelijkers gezegd dan gedaan”, hoor ik je zeggen.

Waarschijnlijk is het herkenbaar voor je dat je constant oordeelt over taken die je moet doen. Je vindt ze niet leuk, dus je brein wordt selectief. Je brein focust zich automatisch op alles wat hij niet leuk vindt, waardoor je niet meer ziet wat je wel leuk vindt. 

Wat je aandacht geeft groeit. Als je dus aandacht geeft aan dingen die je niet leuk vindt, groeien de gedachtes in je brein die je niet leuk vindt. Als je aandacht geeft aan dingen die je wel leuk vindt, groeien de dingen die je wel leuk vindt. En zo geldt dat voor alles in het leven. 

Aan jou de eerste uitdaging dus om je focus te verleggen. Dus check bij jezelf elke keer als je tegen jezelf zegt “dit vind ik niet leuk” en betrap jezelf wanneer je dit doet. Probeer dit dus zo weinig mogelijk te doen. Het is niet erg als je het doet, als je je maar bewust bent dat je het doet. 

Samen met mijn broer heb ik een complete podcast gewijd aan o.a. de vraag “Een eigen bedrijf starten, maar waarin”. Ik denk dat je het zeker verder kan helpen.

Stap 2: van “kan niet” naar “kan wel”

Als je erachter wil komen wat je leuk vindt, probeer dan niet te veel te denken in “kan niet”. Voorbeelden: 

  • Ik wil schilder worden, maar dat kan niet want ik heb geen opleiding
  • Mijn droom is een bedrijf in vastgoed, maar dat kan niet want ik ben geen makelaar
  • Milijonair zijn is wat ik wil, maar dat kan niet want ik kan niet zoveel geld verdienen. 

Uiteindelijk word jij je gedachtes. Hoe meer je denkt dat iets niet kan, hoe meer dingen niet kunnen in je leven. Hoe meer je denkt in mogelijkheden, hoe meer je kunt in je leven. 

Stap 3: durf te springen

Als je een goed idee hebt gevonden, ga ervoor. Probeer dingen uit. Ga op je bek. Maar sta ook vooral weer op. De kunst is om gewoon door te gaan en niet weer in bovenstaande onvruchtbare gedachtes te komen. Ook als iets niet lukt, zal voor jou altijd het risico blijven bestaan dat je weer terugvalt in “kan niet, ik vind niks leuk”.

Geef hier niet aan toe. Bedank de stem in je hoofd, maar zeg hem vriendelijk dat jij je eigen pad kiest.

Tot slot: werk je nog in loondienst?

Dan is deze blog over een eigen bedrijf starten in loondienst misschien ook interessant voor je. En ik hoor natuurlijk graag waar je zelf tegenaan loopt. Plaats een comment, want ik help je graag verder!

Over de schrijver
Reactie plaatsen
arrow_drop_up arrow_drop_down